Bever kos




Bever « Det lille folket»

Indianerne i Nord-Amerika kalte beverne for det lille folket fordi beverne kan minne litt om mennesker både i skikkelse og adferd. De bygger hytter og feller trær, lager vannveier og demninger, spiser bark og planter, lever i familiegrupper og danner parforhold som kan vare livet ut.

De foretrekker steder hvor vannet er fra 10 til 100 meter bredt og med pålitelige vannkilder. Helst skal vannet være rolig, men det finnes også såkalte strykbevere.

Beveren holder seg helst borte fra folk, men det finnes unntak. Det bor for eksempel flere beverfamilier i Wien sentrum sammen med 2 millioner mennesker.





NESTEN UTRYDDET

Beveren har eksistert lenge i Norge. På gammelnorsk ble beveren kalt bjor, bjør eller bjur og flere stedsnavn som Bjorli, Bjordal og Bjørvik forteller om beverens tidlige utbredelse. Rundt 1750 var beveren utbredt i omtrent hele Norge, men i løpet av 100 år ble den nesten utryddet.

Beveren i norge ble reddet i 12 time. På slutten av 1800 tallet var beveren mesten utrydet i hele Europa. Beverene som du i dag ser er mest sansynlig etterkommere etter bever fra Åmli traktene. Den norske beverbestanden er i dag rundt 70 000 individer.

Omkring år 1900 var det 60 – 120 bevere i Norge og disse var lokalisert til Sørlandet i Nidelva og i Tovdalsvassdraget. I tillegg var det ca 650 bevere i hele Europa.

Heldigvis ble beveren fredet, og i 1922 starta P.M. Jensen og Sigvald Salvesen fra Åmli med bevereksport. Harald Jensen fortsatte med dette arbeidet og senere overtok den kjente fangstmannen Aslak Harstveit fra Gjøvdal dette arbeidet.

Elvarheim i Åmli finner du bevermuseum hvor du kan se beverens historie og utvikling.

Museet bygger opphavleg på samlinga etter fangstmannen Aslak Harstveit frå Gjøvdal.

STORE FAMILIER

Beveren er et sosialt dyr som lever innenfor et territorium. Den er monogam og finner en partner for livet. Parringstiden er i perioden fra januar til mars og ungene blir født i perioden fra mai til juli.

Kullstørrelsen varierer fra 1 til 6 unger. Ungene veier rundt 500 gram ved fødselen og kan bade i hytten kun en halv time etter fødselen. Etter en uke er de dyktige svømmere.

De ett år eldre dyrene i hytten passer gjerne på sine yngre søsken. Etter to år forlater vanligvis ungene familien.





Når på døgnet kan du se beveren?

Det sikreste er nok å møte opp ved beverhiet om kvelden, da kommer beveren ut fra hytta si rundt kl 21. Da gjelder det å være helt stille og vente i spenning.

Du må ikke gå for nærme beverhytta, Beveren kjenner vibrasjonene og da kommer den ikke ut på et par dager.

Beveren har en fantastisk god luktesans, så det gjelder å ha vinden fra beverhytta og mot deg. De har en veldig god hørsel og hvis du knekker en kvist så hører du et kraftig smell og beveren dukker under vann og svømmer vekk.

Hvis du hører beveren gnager kan du smyge deg innpå mens han er opptatt med å gnage, men du må stå stille når han spiser.
NB! Tenk alltid på vindretningen.

Det kan bli kalt å sitte og vente så du må kle deg godt og ha gjerne et skjul du kan sitte/ligge bak. Finn deg gjerne en plass med litt overhøyde.

Det er veldig spennende å ligge og vente på beveren om ettermiddagen og utover kvelden etter at de små beverungene har kommet til verden i mai/juni.

Bever baby

Hvor og hvordan finner du beveren

Det er to tegn som er ganske sikre. Hvis du kommer over et område hvor beveren har felt mange tre da finner du den normalt i nærheten.

Ligger det beverpinner og flyter i vannet så vet du at i dette område er det bever. Da gjelder det å gå varsomt og ikke komme for nærme beverhytta. Finn deg et par steder hvor du har en god oversikt rundt beverhytta og vent til de kommer ut.



Hva gjør beveren om natta?

Om natta er beveren ute og feller tre som han spiser + at de brukes i forbindelse med at de bygger demninger. Enten henter de maten like ved beverhytta eller så drar de gjerne et stykke unna slik at den nærmeste maten har de i reserve.

Kommer du over en beverdam i en bekk så er sannsynligheten stor for at han er der om natten for å spise eller hente mat som han tar med seg til hytta si.

Her kan du lese mere om Beverens utbredelse 
og 
Reddet i tolvte time

 Du kan ta deg en tur ut og vente på at den kommer ut av hiet sitt utpå kvelden. Er beverhytta i et vann kan det være lurt og vente i en kano eller kajakk.


Lykke til med beversafari i Åmli.